Yurtdışında Sigortalı Çalışıyorum Türkiye’den Nasıl Emekli Olabilirim ?

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Yurt dışında sigortalı çalışan kişilerin,Türkiye’de primlerinin sayılıp sayılmaması şahsın çalıştığı ülke ile Türkiye arasında ki sosyal güvenlik anlaşmasının olup olmamasına bağlıdır. Türkiye ile arasında sosyal güvenlik anlaşması bulunan ülkelerdeki çalışmalar Türkiye’de geçmiş gibi kabul edilir. Ancak isterlerse anlaşma olsun veya olmasın vatandaşlarımız yurt dışında iş hayatında geçen sürelerini ve ev kadınları ev kadını olarak geçen sürelerini Türkiye’ye yurt dışı borçlanması olarak ödeyerek daha fazla emekli aylığı alabilirler veya daha erken emekli olabilirler.

Fakat yeni yasa ile birlikte yurt dışı borçlanması zamlandı ve bu zamlanmada 5754 sayılı kanunun resmi gazetede yayımlandığı tarihten yani 3 MAYIS 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.Bu tarihten itibaren artık yurt dışı borçlanmaları zamlı paradan yapılmaktadır.

Bundan böyle yurt dışı borçlanmaları günlüğüne $3,5 vererek değil asgari ücretin %32′si ile bu rakamın 6 buçuk katı arasında değişen rakamda vatandaşlar dilediği rakamdan ödeme hakkına sahip olacaklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One