E-Haciz Sorgulama

3 Mayıs 2014 Cumartesi

Günümüzde internetin yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanması hizmet sektöründe de önemli yeniliklerin gelmesine neden oldu. Özellikle devlet, halka vermiş olduğu hizmetleri daha hızlı ve kolay hale getirebilmek için dosyalarını internet ortamına taşımaya karar verdi. Yakın geçmişte hizmete açılmış olan sorgulama sistemi halka yararlı olacak sorgulamalar içeren birçok uygulamayı içeriyor. Bu sorgulama sistemi açıldığı dönemde birçok devlet hizmetini internet uygulaması haline getirerek sorgulama işleminde yeni bir devir açmıştır. Her geçen gün yeniliklerini artıran ve geliştirilen sorgulama sistemleri içerisindeki uygulamalardan birisi de e-haciz sorgulama uygulamasıdır.

E-Haciz işlemi bir kişinin ödemesi gereken ücretin ödenmemesi durumunda mahkeme kararları gibi belgelerle o kişinin malına, maaşına, emekli maaşına, herhangi bir yerden gelen gelirlerine icra dairesi tarafından el konulmasıdır. Bu el konulma işlemi geçici bir süreliğinedir. Öncelikle borcu bulunan kişiye borcunu ödemesine dair ödeme emri gönderilmektedir. Ödeme emri gönderilen kişi ya belirlenen süre içinde borcu ödemeyi kabul eder ya da borcuna karşılık bir malı gösterir. Borcun ödenimi tamamlanınca haczedilen mallar geri verilir. Eğer ki borçlu kişi borcunu inkar ederse bu durumda mahkemeye başvurulur. Mahkeme emri doğrultusunda haczedilmiş olan mallar geri verilmeyerek devlet tarafından satılır. Bu mallardan elde edilen gelir alacaklı kişiye verilir.

Elektronik haciz (e-haciz sorgulama) hakkında detaylar yakın bir geçmişte internette sunulmaya başlandı. E-haciz sorgulama sistemi Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesi olan  adresinde bulunmaktadır. Bu uygulamayla beraber yükümlülüğü bulunan kişilerin bu siteden e-haciz sorgulama ile daha kısa bir zaman içinde detaylı bilgi edinebilecekler. Gelir idaresi başkanlığının sitesinde e-haciz sorgulama hizmeti detayları dışında farklı konularda özellikle de vergi konusunda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

E-Haciz Sorgulama Hangi Borçları Kapsar?


E-Haciz sorgulama dört tür cezayı kapsamaktadır. Bunlar sırasıyla trafik cezasını ödemeyen kişiler hakkında haciz, motorlu taşıt vergisini ödemeyen kişiler hakkında haciz, kira gelir vergisini ödemeyen kişiler hakkında haciz ve maliyeye borcu olan kişiler hakkında hacizdir. E-haciz sorgulama uygulamasıyla kolaylıkla ve zahmete girmeden haciz durumunuzu öğrenebilir, borcun ödenip ödenmediğini, borç miktarının ne kadar olduğu hakkındaki bilgilere erişebilirsiniz.

E-Haciz Sorgulama İçin Tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One