E Devlet Girişi

3 Mayıs 2014 Cumartesi

E devlet girişi: Bilgisayar sistemlerine öncelik verilen bu dönemde devlet kurumlarının verdiği hizmetlere internet üzerinden e devlet girişi yaparak ulaşmak mümkün kılındı. Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes devlet kurumlarında yaptığı tüm sorgulamalarını   e devlet girişi yaparak internet üzerinden sorgulayabilmektedir. E devlet girişi yapabilmenin 4 farklı yöntemi bulunmaktadır

  1. E Devlet Şifresi İle

  2. Mobil İmza İle

  3. Elektronik İmza İle

  4. TC Kimlik Kartı İle 


E-Devlet Şifresi Alma


E-Devlet girişi yapabilmek için gerekli e-şifre’nizi merkez PTT Şubelerinden alabilirsiniz. E Devlet Şifre‘nizi  alabilmeniz için üzerinde tc kimlik numarası bulunan kimliğiniz ile birlikte merkez PTT şubesine başvurmanız gerekmektedir. Tc kimlik numarası bulunan kimlik ile alınmasındaki en önemli sebeb başkasının sizin adınıza e devlet şifresi almasının önüne geçilmek istenmesidir.

E-Devlet Şifresi Ücreti

E-Devlet şifresi almak için ptt’lerde şifre için 2TL ücret verilmektedir.

E-Devlet Şifrenizi unutuysanız

E-Devlet Şifrenizi unutmanız yada kaybetmeniz durumunda internet üzerinden herhangi bir yeniden isteme veya sıfırlama işlemi yapılmamaktadır. Tekrar e-şifre almak için PTT şubesine başvurmanız gerekiyor. E-Devlet şifrenizi kaybederseniz 4 TL ödemeniz gerekiyor.

Mobil İmza alma

Mobil imza kullanarak E-devlet kapısından giriş yapabilmek için mobil imza hizmeti veren GSM firmalarından Mobil imza özelliğini aktif hale getirmemiz gerekiyor.  E-Devlet kapısına mobil imza girişi yapmak için gerekli mobil imza hizmetini Turkcell ve Avea hattınız var ise alabiliyorsunuz. Turkcell ve Avea hattınız var ise öncelikle ilgili firmalara mobil imza talebinizi iletmeniz gerekiyor.

E-Devlet Kapısı mobil imza ile giriş işlemi için herhangi bir ekstra ücret alınmamaktadır. Fakat GSM firmalarının mobil imza kullanımı için ücret talepleri olmaktadır. Turkcell ve Avea firmasında bu tutarları öğrenebilirsiniz.

Turkcell Hattınız için mobil imza hakkında bilgi almak ve başvuru için:

444 0 532 – Turkcell Müşteri Hizmetleri

Avea Hattınız için mobil imza hakkında bilgi almak ve başvuru için:

444 1 500 – Avea Müşteri Hizmetleri

Elektronik İmza Nedir?
Elektronik imza (e-imza), elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. 5070 Sayılı Kanun uyarınca e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir. e-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi yapılır.

Elektronik İmza Sertifikasını Nerelerden Alabilirim?
Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Bu firmaların listesi ve diğer bilgilere http://www.tk.gov.tr/eimza/eshs.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

Elektronik İmzayı Nasıl Kullanabilirim?
Elektronik imzanızı çalıştırabilmeniz için öncelikle kart sürücü yazılımını kurmanız gerekmektedir. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen CD veya diğer medyalar içerisinde bulunabilir veya e-imzanızı aldığınız firmanın internet sitesinden edinilebilir. Bilgisayarınıza kurulan program ile elektronik sertifikanıza giriş gerçekleştirebiliyorsanız sertifikanız kullanıma hazırdır.

TC kimlik Kartı ile E-Devlet Girişi

TC Kimlik kartı, yeni çıkıcak bir uygulama olup, pilot bölge ölarak Bolu ilimizde uygulanmaktadır. E-Kimlik olarakta bilinen yeni TC Kimlik kartı ile bir çok işlemi yapabileceksiniz. TC Kimlik kartı nufüs cüzdanı yerine kullanılıcaktır.

TC Kimlik Kartınız ile E-Devlet girişi yapabilmeniz için birtakım programların bilgisayarına yüklenmesi gerekiyor. Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi turkiye.gov.tr adresinden alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One