SSK Bağ-Kur GSS Prim Affı 2014

19 Nisan 2014 Cumartesi

2014 BAĞ-KUR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI (GSS) PRİM BORCU AFFI - Bağ-Kur ve GSS prim borcu affıyla ile ilgili son dakika son haberler haber.sgk.net ile birlikte ayaklarınıza kadar geldi. Türkiye'deki birçok kişinin dört gözle beklediği prim borcu aflarıyla ilgili son durumlar haber.sgk.net adresinde sizleri bekliyor.

15 milyon vatandaşa müjde! Bağ-kur ve Genel Sağlık Sigortası ( GSS ) borcu olanlar, taşeron işçileri, emeklilikte yaşa takılanlar gibi büyük problemler sonunda aşılıyor. Yapılan düzenlemelerde son noktaya gelindi. Haber.sgk.net sizler için son gelişmeleri yakından inceliyor. Bağ-Kur'a borcu olanlara, geliri olduğu halde Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında primini yatıramayanlara af getiren tasarı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarıya eklenen düzenleme ile emeklilik için yaşı bekleyen yaklaşık 5 milyon kişinin de sağlık hizmetlerinden düşük primle yararlanmasının önü açılıyor. Böylece, prim gün sayısı ve sigortalılık koşullarını doldurup da emeklilik için yaşı bekleyenler işsiz kaldığında 43 lira yatırarak sağlık hizmeti alacak.

SON VİRAJ

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı Ankara'ya çevrildi. Sosyal güvenlik alanında köklü adımlar atan hükümet, Bağ-Kur borcu olanlar için yeni bir sayfa açıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan düzenleme, Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Tasarı ile Genel Sağlık Sigortası borçlarının yeniden yapılandırılması sağlanıyor. Tasarı ile emeklilikte yaşı bekleyenlerin yanı sıra taşeron işçiler için de müjdeli haber yer alıyor. Taşeron işçilerin asgari sözleşme süreleri de üç yıla çıkarılıyor. Böylece, taşeron işçiler de kıdem hakkına sahip olabilecek.

5 YILLIK BORÇ SİLİNECEK

Bakanlar Kurulu'nda imzaların tamamlanmasının ardından muhalefet partileriyle uzlaşı aranarak tasarı Meclis'e gönderilecek. Tasarı ile 2008'in öncesine ait 5 yıllık prim borçları silinecek. Bunun için herhangi bir başvuru yapılması gerekmiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) otomatik olarak gerçekleştirecek. SGK uzmanları, bugün itibariyle prim borcu olup da ödeyemeyenlerin sigortalılığını dondurarak, prim borçlarını sildirmelerinde bir engel olmadığına dikkat çekiyor. Primlerini ödeyecek duruma geldiklerinde SGK'ya başvurup borcu ödeyerek silinen günlerini yeniden kazanma imkanına sahip olabilecekler. Prim borcu olanlar ödemek isterse ister peşin isterse taksitle bunları ödeyebilecek.

EMEKLİLİKTE KULLANILABİLECEK

Tasarıda yer alan düzenlemeden Bağ-Kur kaydı olup da 24 aydan fazla prim borcu olanlar yararlanabilecek. 2 yıldan fazla süredeki borçlarla birlikte hizmet de silinecek. Durdurulan hizmetler ileriki yıllarda ödenebilecek. İster 2 ister 5 yıl olsun ihya edilebilecek. Silinen borç, hizmet açılarak aktif hale getirilebilecek.

GSS'DE FAİZ AFFI YOLDA

Geliri olup da GSS kapsamında primi yatırmayanlar, anaparayı yapılandırıp, faizden kurtulacak. Gelir testine girdiği halde borcunu ödemeyen kişilerin faiz borcu siliniyor. Borçlulara anaparayı taksitlerle ödeme imkanı getiriliyor. Böylece devletin 8 milyar liralık alacağının önemli bir bölümü de silinmiş olacak. GSS'de özellikle öğrencilere yönelik sorun yaşanıyor. Pek çok öğrenciye prim borcu çıkarılıyor. Üniversite öğrencileri, belgelerini ibraz etmeleri halinde bu borçlardan kurtuluyor. Tebligat aldığı halde gelir testine girmeyenlere 2 aylık süre verilecek. Gelir testine göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Bu kapsamda borcu olanların faiz borcu silinecek ve 1 yıl taksitlendirme imkanı getirilecek. GSS kapsamında, devlet ve üniversite hastanelerinden ücretsiz, özel hastanelerden de fark ödeyerek yararlanabiliyor. Bu kapsamda, 18 yaşını dolduran, çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetinden yararlanması için ödenmesi gereken GSS borcuna af geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One