Yaşa takılıp emeklilik bekleyenlere sevindirici haber

27 Ağustos 2013 Salı

1999 yılında çıkarılan bir yasa ile çalışanların emekli olma şartları değiştirildi. Yasa ile 1999 yılından sonra işe girecek olanlar için, daha önce kadınlarda 38 olan emeklilik yaşı 58′e, erkeklerde 43 olan emeklilik yaşı da 60′a çıkarıldı. Aynı yasa ile SSK’ya tabi çalışanların emekliliği için gereken gün sayısı 7000′e çıkarıldı. Bu tarihten önce işe girenler için 1976 yılına kadar geriye dönük olarak ‘Kademeli Yaş ve Gün Şartı’ getirildi. 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008′den itibaren işe girenler için ise 65 yaş şartı getirildi. Böylece kademeli yaş düzenlemesi kapsamında prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş şartını tamamlayamadığı için emekli olamayan milyonlarca kişi ortaya çıktı. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ bir araya gelip sıkıntılarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e anlattı.

Memurum ne kadar çocuk zammı alacağım?

Bayram öncesi imzalanan ve 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşmeyle memura ilk kez katsayı yerine taban aylığı zammı yapıldı.Bugün'ün haberine göre, bu nedenle net 123 liralık zam tüm memurların sadece taban aylığına yansıtıldı. Ancak gösterge ve yan ödeme katsayısı rakamları, yüzdelik zam olmadığı için artmadı.

MEMURA AİLE VE ÇOCUK YARDIMI YOK MU?

Zammın taban aylığı ile sınırlı kalması, özellikle memurlar için önemli bir gelir kapısı olan aile ve çocuk yardımı kalemini olumsuz etkiledi. Eş ve çocuk durumuna göre her ay aldıkları “aile ve çocuk yardımı ” her 6 ayda bir “gösterge rakamı”na yapılan zam oranında artıyordu. Önümüzdeki yıl gösterge rakamında artış olmayacağı için memurun ne aile yardımı nede çocuk yardımına zam yapılamayacak.ZARAR 90 LİRAYI BULUR!

Asgari ücretli çalışan ne kadar işsizlik parası alabilir

22 Ağustos 2013 Perşembe

Asgari ücretle çalışan kişinin alacağı işsizlik sigortası parasının hesabı aşağıdaki gibidir:

* Çocuklarım bir tekstil fabrikasında 3 yıl çalıştı ve işten çıkarıldı. İşten çıkartırlarken tazminat ödeyeceklerini söylediler ama bir türlü ödemiyorlar. Ne yapmamız gerekir?
İş mahkemesine dava açabilir veya Çalışma Bakanlığı'na, AL0 170 ve Bimer'e başvurabilirsiniz. Ya da Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne posta ile şikayet konularını, işyerinin açık adresini ve unvanını belirterek şikayette bulunabilirsiniz.

Malulen Emekli Olan Ne Kadar Maaş Alıcak ?

Yaklaşık 21 hastalık ve engel daha malulen emeklilik için geçer sebep sayıldı. TAKVİM, dün ilk kez bütün bu hastalıkları yayımlayarak büyük bir hizmeti gerçekleştirdi.

4 BİN 250 KİŞİ SIRADA

TAKVİM, şimdi de malulen emeklilerin alacağı maaşı açıklıyor. Kapsamın genişletmesiyle 4 bin 250 kişi emekli olabilecek. 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile malulen emekli sayısı 114 bin 624'ten 119 bine çıkacak. Malulen emekliler, aylık 971 lira maaş alacak. Üstelik daha önce reddedilenler de başvurabilecek.

Çalışan Emekliye Ek Gelir

18 Ağustos 2013 Pazar

Emekli olup çalışanlara müjde geldi. 59 yaş ve üstünde olan çalışan emekliler, Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeyecek. Bu sayede de ayda ortalama 110 lira ek gelire kavuşacak.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden 1.5 milyon kişiden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi'ne (SGDP) sınırlama geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tamamladığı çalışmaya göre; 59 yaş ve üstünde olan, kendine ait bir işyerinde çalışan ya da vergiye tabi şirket ortaklığı bulunan emeklilerden SGDP kesilmeyecek. Yüzde 15 olan SGDP

Malulen emekliler kaç lira alacak

İlk kez TAKVİM'in duyurduğu malulen emekliliğin detayları belli oldu 21 çeşit hastalıktan emekliye ayrılacaklara 971 lira maaş ödenecek...

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) malulen emekliliğin kapsamını genişletmesiyle 4 bin 250 kişi emekli olabilecek. 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile malulen emekli sayısı 114 bin 624'ten 119 bine çıkacak. Malulen emekliler aylık 971 lira maaş alacak. SGK'nın kapsamını genişlettiği ve ilk kez TAKVİM'in duyurduğu malulen

Tarım sigortam var nasıl emekli olabilirim ?

13 Ağustos 2013 Salı

2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu farklı kesimler açısından sosyal güvenliğin basitleştirilmesi ve karmaşık statülerin ortadan kaldırılmasını hedeflemiştir.

Buna göre geçmiş dönemde olan SSK, Bağ-Kur, tarım SSK, tarım Bağ-Kur, Emekli Sandığı, kurum sandıkları gibi birçok sigortalılık statüsü ortadan kaldırılmış, tüm sigortalılar 4/1-(a), 4/1-(b) ve 4/1-(c) şeklinde üç statüye indirgenmiştir.

Çok geniş bir ifade ile söyleyecek olursak 4/1-(a) hizmet akdi ile çalışanları, 4/1-(b) esnafları, 4/1-(c) ise kamu görevlilerini kapsar.
Öte yandan reform öncesinde çalışmaya başlamış olan sigortalılar açısından korunmuş haklar devam etmektedir.

01.05.2008 öncesinde işe girişi bulunan sigortalılar yönünden önceki sosyal güvenlik kanunlarının hükümleri uygulanmaya devam edilmektedir.

Bu yazımızda reform öncesindeki sigortalılık statülerinden “Tarım SSK” statüsünün emeklilik şartlarına değineceğiz.

Tarım SSK Nedir, Nasıl Emekli Olur?

Tarım SSK 2925 sayılı Kanun gereğince uygulanan bir sosyal güvenlik statüsüdür. Bu sigorta türüne hizmet akdi ile bir işverenin yanında çalışan tarım sektörü işçileri tabidir.

Yeni memur zammı belli oldu 2013

11 Ağustos 2013 Pazar

Hükümetle kamu çalışanları arasındaka zam pazarlığı başladı. Memurların 2014 için yüzde 6+6 talebine karşılık hükümet 2014 ve 2015 yılları için memura yüzde 3+3 zam teklif etti.

Yaklaşık 3 milyon memur ve 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde pazarlık aşamasına geçildi.

Toplu sözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren heyetine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yaptı.

Yetkili sendikalar taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e iletmişti. Çalışma Bakanlığı'nda gerçekleştirilen ve 2014 ve 2015 maaş zamlarının belirleneceği toplu görüşmelerde kamu işveren tarafı da bugün teklifini sundu.

Memurum doğum yaptım haklarım neler ?

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Abdullah Gül tarafından geçtiğimiz günlerde onaylanan ve kanunlaşan torba yasadan doğum yapan memurları sevindirecek haberler çıktı. Doğum yapan memurlara gece vardiyası yok.

Torba ile doğum yapan memurlar lehine de düzenleme yapıldı. Doğum yapan memura bir yıl süre ile gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemekteyken, bu süre iki yıla çıkartıldı. Ayrıca KİT’lerde çalışan sözleşmeli personelin her türlü izin hakları memurlarla paralel hale getirildi.

Torba yasa ile 100 bin sözleşmeli memur kadroya geçerken, aday memur olarak görev yapmaktayken kılık kıyafet kurallarına aykırı davrandığı gerekçesiyle disiplin cezası alarak görevlerine son verilen memurlara da yeniden atanma hakkı getirildi. Yasa ile vekil Kur’an kursu öğreticisi olarak görev yapanlarla 4 Mayıs 2005 ile 30 Haziran 2013 arasında en az 3 ay süreyle bu görevde bulunanlar kadroya geçirilecek.
 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One