Bağkur Affı ile Hangi Borçlar Siliniyor ?

23 Nisan 2013 Salı

Bağkur Affı ile Hangi Borçlar Siliniyor ?: 5510 sayılı Kanunda 30 Nisan 2008 itibariyle 5 yıl ve daha fazla Bağkur prim borcu olanların borçlarının otomatik olarak silinmesi gerekiyor. SGK, Bağkur sigortalılarına getirilen bu af yasası daha çok Bağkur prim borçlarının silinmesiyle alakalı. Bağkur Prim Borç silinmesi için sigortalının herhangi bir yere başvurmasına gerek yok sistem otomatik olarak bağkur borç silme işlemini gerçekleştiriyor.

Otomatik olarak borç silme işlemi Bağkur dosyasındaki tüm evrakları tamam olanlarlar için geçerlidir.
1 Mayıs 2008 sonrasında ise Bağkur borçlarının silinmesi mümkün değildir.

5510 sayılı Kanunun Kendi adına ve hesabına çalışanların sigortalılıklarının durdurulmasına ilişkin hükümler başlıklı geçici 17 nci maddesinde; “Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre tescilleri yapıldığı halde, bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, prim borçlarının ödenmesine ilişkin Kurumca çıkarılacak genel tebliğin yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren 6 ay içerisinde ödememeleri halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Prim borcuna ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmez.

Fakat, sigortalı ya da hak sahipleri daha sonra müracaatları tarihindeki 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.
Sigortalılıkları önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.

Problem nereden çıkıyor?

Bağkur Prim borcunu ödemediğinden dolayı mal beyanında bulunmayan SGK ile ilgili bir çok problem yaşıyorlardı. İş bu sebeple hem prim borçlusunu rahatlatmak, hem de sigortalı ile idare arasında problemleri ortadan kaldırmak için 2013 yılı ocak ayında Bağkur Prim Borçlularına SGK bir düzenleme yaptı. Bağkur’a 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle altmış ayda yani beş tam yıldan fazla süre ile prim borcu olanlar bu prim borcunu 31 Temmuz 2009 Cuma günü mesai saati sonuna kadar ödemedikleri takdirde sigortalılıkları primi ödenmiş en son ayın sonu itibariyle durdurulacak ve pirim borçları 30 Nisan’a kadar olan prim borçları silinecektir.

Bağkur’a kayıtlı olup da Bağkur prim borcu‘nu zamanında ödeyemeyen çok sayıda Bağkur sigortalısı bulunmaktadır. Ekonomik krizlerin de etkisiyle son yıllarda prim borçları ödenemiyor ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borçları gecikme zammı ve gecikme faiziyle beraber sürekli yükseliyor. Prim borçlarını ödeyemeyenler ister istemez Sosyal Güvenlik Kurumuyla problemli hale geliyorlar.

Sosyal Güvenlik Kurumu memurları 30 Nisan 2008 itibariyle 5 yıldan fazla borcu bulunanların dosyalarındaki evraklar tam ise Bağkur Borç Affı ile borçlarını siliyorlar. Daha sonra sigortalıya borçlarını sildiklerine dair resmi yazı gönderiyorlar.

Bu yazıda ayrıca borcu silinen dönemi tekrar yenileme haklarının olduğu da belirtiliyor. Her ihtimale karşı yazı ekine eski ve en bilinen adıyla İB formu dediğimiz sigortalılık belgesini de ekleyerek “ticari faaliyete devam ediyorsanız bildirin” diye not düşülüyor.

SGK’dan Borcu Silinenlere gönderilen resmi yazı

Konu: 5510 sayılı Kanunun Geçici 17. Maddesine Göre Terkiniz

Kurumumuzun 1479/ 2926 sayılı Kanuna göre …………… Bağkur numarası ile gün/ay/yıl tarihinde başlayan sigortalılığınız 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun geçici 17 inci maddesine göre 30.04.2008 tarihi itibariyle 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borcunuzun bulunması nedeniyle gün/ay/yıl tarihi itibariyle durdurulmuştur.

5510 sayılı Kanunun geçici 17 inci maddesi gereği durdurulan sigortalılık sürenizi talep etmeniz halinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamını borcun tebliğ tarihinden üç ay içersinde ödemeniz halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
Bilgilerinize rica ederim.
Not: Ticari faaliyetinizin devam etmesi halinde ekteki sigortalılık belgesini ilgili yerlerden onaylatıp merkez müdürlüğümüze ibraz etmeniz gerekmektedir.

Ek: 1 Adet Sigortalılık Belgesi

Bağkur sigortalısı iseniz ve size yukarıdaki yazıya benzer bir yazı gelmişse Bağkur borcunuz silinmiş demektir.

30.04.2008 öncesi 5 yıl ve fazlası Bağkur borçları kapsamda

Eğer bütün kayıtlarınızı ( vergi, meslek odası, esnaf sicil, şirket ortaklığı ) 30.04.2008 öncesi kapatmışsanız ve 1 Mayıs 2008 ve sonrasında da herhangi bir ticari faaliyette bulunmamışsanız Bağkur borcundan yasal olarak kurtuldunuz demektir.

Bir çok prim borçlusu prim borcunun bir kısmını sildirmek istiyor. Örneğin 7 yıllık prim borcu var, ancak bu 7 yılın tamamını sildirirse emekli olamayacaktır. Bu nedenle de bu 7 yılın sadece beş yılı kendisine lazım ve beş yılı ödeyerek 2 yılı sildirmek istemektedirler . Maalesef 5510 sayılı Kanun buna izin vermiyor. Prim borcunun tamamı siliniyor yani kısmi prim borcunun silinmesi mümkün değil.

Prim borcunun silinebilmesi için altmış aydan fazla yani beş tam yıldan fazla süre prim borcunun olması gerekiyor. Altmış aydan daha az prim borcu olanlarda maalesef prim borçlarını sildiremiyorlar.

Bağkur’a 5 yıldan fazla borcu olanların tamamına SGK tarafından neden böyle bir yazı gitmiyor?

15-20 yıldır hiç ödeme yapmamış sigortalıların borçlarının silinmemesi durumunda ise Bağkur sigortalısının evraklarında bir eksiklik vardır.

Bağkur’un evrak eksikliğinden dolayı borçlarını silemediği sigortalılara yazı göndermektedir.

Bağkur borcunun silinmesi için evrak eksiği olan sigortalılara gönderilen Resmi Yazı

Konu:Sigortalılığınız
30.04.2008 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunun geçici 17 inci maddesine istinaden hakkınızda gerekli işlemlerin yapılabilmesi için yazımız ekinde sigortalılık belgesini aşağıda ( * ) işareti konulan kuruluştan tanzim ve tasdik ettirerek Merkez müdürlüğümüzün Bağkur servisine intikal ettirmenizi rica ederim.

TC Kimlik No :………………
Bağkur No :…………………

AÇIKLAMALAR
( * ) Bağlı bulunduğunuz vergi dairelerinden
( * ) Meslek kuruluşunuzdan
( * ) Esnaf ve Sanatkarlar Sicil memurluğunuzdan
( * ) Ticaret odasına kaydınız mevcut ise;
( ) Başka bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışıyorsanız veya emekliyseniz durumunuzu gösterir belgeyi dilekçe ekinde bildirmeniz gerekmektedir.

EK: Sigortalılık belgesi

Size böyle bir yazı gelmemişse ve hala 5 yıldan fazla olduğunu düşündüğünüz Bağkur borçlarınız silinmemişse vakit kaybetmeden bağlı bulunduğunuz SGM Müdürlüğüne başvurmanızı tavsiye ederiz.

Bu yönüyle bugün prim borcu olan ancak bunu ödeyemeyenlerin sigortalılıklarını durdurmak suretiyle prim borçlarını sildirmelerinde bir mahsur yok. Zaman içerisinde krizi atlattıktan sonra ekonomik olarak mali açıdan prim borcunu ödeyebilecek duruma geldiklerinde tekrar kuruma başvurarak prim borcunu ödeyip silinen günlerini tekrar kazanmaları mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One